Vad är Ethereum? | Ether.se
1 ETH = --- SEK

Vad är Ethereum?

Ethereum är en blockkedjebaserad plattform som bygger på samma teknik som den populära kryptovalutan Bitcoin. Målet med projektet är att bygga en decentraliserad världsdator för att automatisera processer som t.ex. aktiehandel, crowdfunding och betting.

Historia

Under 2013 ökade Bitcoin rejält i popularitet, och fler och fler programmerare fick upp ögonen för den s.k. “blockkedjetekniken” som gjorde digitala valutor möjliga. En av dessa var det 19-åriga rysk-kanadensiska underbarnet Vitalik Buterin, som tidigare jobbat på Bitcoin Magazine. Enligt honom var digitala valutor inte den stora revolutionen, utan snarare de utvecklingsmöjligheter som öppnades upp genom digitalt ägande och decentraliserad datorkraft.

Vitalik Buterin

I slutet av 2013 släpper Vitalik och några av hans medarbetare ett whitepaper där de förklarar att de planerar att bygga en helt ny plattform med ett inbyggt programmeringsspråk. Målet är att vem som helst ska kunna skapa “smarta kontrakt” ovanpå deras nätverk och dra nytta av blockkedjans fulla potential. De kallar plattformen “Ethereum”.

Tack vare det stora antalet nya Bitcoinmiljonärer lyckades Ethereum få in drygt 150 miljoner kronor för utvecklingen och blev världens mest crowdfundade projekt.

Drygt två år senare släpptes den första betaversionen av nätverket tillsammans med den tillhörhande kryptovalutan “ether” (förkortning: ETH). Sedan dess har Ethereum vuxit till att bli den i särklass mest populära plattformen för blockkedjebaserade företag, och ether är den näst mest värdefulla digitala valutan strax efter bitcoin.

Ethereum vs Bitcoin

Ett Bitcoinmynt och ett Ethereummynt

Eftersom både Ethereum och Bitcoin bygger på liknande teknik är det oundvikligt att folk kommer att ställa systemen mot varandra och argumentera om vilket som är bäst. Trots att deras standardvalutor (ether och bitcoin) konkurrerar mot varandra på vissa plan är det viktigt att komma ihåg att de fyller olika syften:

Bitcoin:

  • Skapades av en anonym person som protest mot bankväsandet efter börskraschen 2008
  • Återskapar gulds egenskaper genom att vara deflationistisk och har ett begränsat maxantal på 21 miljoner BTC
  • Är väldigt konservativt och undviker stora förändringar i protokollets design

Ethereum:

  • Har som mål att bli en decentraliserad världsdator för olika blockkedjeprojekt
  • Det finns inget teoretiskt max antal ether. Tanken är att ether ska vara lika användbart i den digitala världen som olja eller elektricitet är i den fysiska världen
  • Har ett officiellt team som är villigt att göra större förändringar i protokollets design för att nå deras mål

Bitcoin och idén om digitala pengar kallas ibland för blockkedjetekniken “första app”. Ethereum har dock bevisat att det finns många fler användningsområden, som domännamnsregistering, spel och censurfritt bloggande.

Tack vare Ethereums flexibilitet är det många som spekulerar om att valutan ether en dag kommer att överta bitcoin som världens största kryptovaluta, en händelse som ibland kallas för “The Flippening”.

Ethereums framtid

Ethereum har haft en fantastisk utveckling sen dess lansering. Nätverket står ofta för majoriteten av alla kryptotransaktioner som görs. Tack vare dess token standardiseringsprotokoll är de flesta nya kryptovalutor som släpps idag baserade på Ethereum.

Flera Ethereumbaserade företag har fått in flera hundra miljoner kronor i investeringskapital tack vare förhoppningar om framtiden. Många spekulerar om att Ethereums nätverk av smarta kontrakt kommer att göra det möjligt för folk att slippa dyra mellanhänder som domare och banker.

Även större företag som Microsoft och IBM har gett sig in i leken och är med i det som kallas Enterprise Ethereum Alliance. Om det hela är början på en ny internetera eller bara en spekulationsbubbla är svårt att veta, men det som är tydligt är att många smarta och kapitalstarka aktörer har valt att ställa sig bakom Ethereum.