FAQ | Ether.se
1 ETH = --- SEK

FAQ

Hur fungerar Ethereum?

I grund och botten är Ethereum bara ett gäng kraftfulla datorer som alla kör Ethereumprotokollet och utför miljontals uträkningar per sekund. När du gör en transaktion på nätverket måste någon av dessa datorer skapa ett block som innehåller din transaktionsinformation. Vilken dator som får äran baseras delvis på datorkraft och delvis på tur. Som tack för arbetet (som kallas “proof-of-work”) får datorn som skapar blocket en viss mängd ether.

Varje gång en sån här transaktion görs har man också möjligheten att ändra en del av informationen som lagras på nätverket tack vare smarta kontrakt. Vill man ladda upp mycket information får man även betala mycket, eftersom alla datorer i nätverket måste spara en kopia av datan.

Kort och gott fungerar Ethereum som en stor utspridd databas, som bara kan uppdateras genom att betala en viss summa ether till alla datorer som hjälper till för att få det hela att funka.

Hur många ethers finns det?

Ungefär 115 miljoner i skrivande stund (maj 2021).

Hur många ethers kommer det att finnas?

Till skillnad från Bitcoin finns det ingen förbestämd gräns för hur många ethers som kommer att skapas i framtiden. Under Ethereums crowdsale skapades strax över 60 miljoner ethers, och man bestämde att 26% av det (ungefär 15 miljoner) skulle skapas varje år genom mining. Detta gör alltså Ethereum till ett ekonomiskt system med ständigt avtagande inflation.

15 miljoner av 100 miljoner ger en inflationstakt på ungefär 15% under 2018. Detta är väldigt högt jämfört med traditionella valutor, men i takt med att fler ether skapas kommer 15 miljoner att representera en allt mindre del av det totala utbudet.

Vitalik Buterin har föreslagit en inflationstakt någonstans mellan 0.5% och 2% för framtiden

Hur köper jag Ether?

Du kan köpa Ether på en kryptobaserad börsmarknad, t.ex. Coinbase. För mer information, kika in på vår “Köpa ether”-sida!

Vad är en Ethereum-address?

En Ethereum-address är en unik samling tecken som lagrar dina ethers (och ser ut ungefär såhär: 0xb7c60C8F27f6A944F923684606Fe3B5CE8998a2e). Genom att ha en Ethereum-plånbok kan du generera nya addresser varje gång du behöver ta emot pengar.

Vad kostar en Ethereum-transaktion?

Kostnaden för en Ethereum-transaktion varierar beroende på hur upptaget nätverket är och vad det är transaktionen ska utföra.

För en helt vanlig transaktion, där en address skickar ether till en annan, ligger transaktionsavgiften i skrivande stund på ungefär 100 kronor. Vill du däremot interagera med komplicerade smarta kontrakt kan kostnaden bli betydligt högre.

På sidor som ethgasstation.info kan du hålla dig uppdaterad om den genomsnittliga transaktionsavgiften.

Var kan jag hitta info om mina transaktioner?

Eftersom alla transaktioner i Ethereum är publika kan du hitta information om dem i en så kallad “block explorer”. En av de mest populära är Etherscan.

Vad är ett smart kontrakt?

Ett smart kontrakt är ett program som har laddats upp till Ethereums blockkedja och som kan köra sig själv. Smarta kontrakt kallas också ibland för “DApps” (“Decentralized Apps”), och du hittar exempel på sådana i vår dapp-sektion.

Hur använder jag ett smart kontrakt?

Ett smart kontrakt jobbar oftast i bakgrunden och ser ut som en vanlig webbapp. För att kunna interagera med dem behöver du en webbläsare som kan kommunicera med Ethereums blockkedja, t.ex. MetaMask för Chrome eller Brave.

Är det värt att börja “minea” med min dator?

Det korta svaret är: nej, troligtvis inte. För det första behöver du en dator med en väldigt kraftfull GPU för att ha någon chans över huvudtaget. För det andra kommer dina elkostnader snabbt dra iväg när du låter datorn stå på och jobba 24 timmar om dagen.

Slutligen planerar Ethereum-teamet dessutom att migrera bort från mining och “proof-of-work” till något som kallas “proof-of-stake” någon gång under 2018 eller 2019. Om du är intresserad av att spekulera i ethers rekommenderar vi därför istället att du köper dem direkt på marknaden istället.

Vad är proof-of-stake?

Proof-of-stake (förkortas PoS) är en ny, och något kontroversiell, konsensusmetod som Ethereum planerar att migrera till så småningom.

I PoS talar man inte om miners, utan “forgers”. Forgers låser deras egna ethers under en viss tidsperiod för att delta i ett slags forging-lotteri – ju mer man sätter på spel, desto större är chansen att man får äran att skapa det nya blocket. Tanken är att de som är villiga att satsa mycket pengar i processen också har ett incitament att spela enligt nätverkets regler.

En av PoS andra omnämnda fördelar är att det inte kräver att datorer bränner offantligt mycket ström för att nå konsensus. Många menar att detta gör Ethereum betydligt mer miljövänlig än kryptovalutor som Bitcoin.

Vad är Solidity?

Solidity är Ethereums standardprogrammeringsspråk för att skapa smarta kontrakt. Du kan lära dig mer om det på vår sida för utvecklare!

Vad är Ethereum Classic (ETC)?

Ethereum Classic är en fork av Ethereum som skedde den 30e juli 2015 efter den så-kallade “DAO-attacken”. En stor mängd ethers (16% av det totala utbudet) hade tidigare skickats av entusiastiska användare till ett av DAOs smarta kontrakt, som sedan visade sig innehålla en kritisk bugg. Efter att en hacker drog nytta av buggen och stal runt 60 miljoner dollar, bestämde en majoritet av nätverket att uppdatera Ethereums källkod för att kunna återbetala de drabbade användarna.

En minoritet av nätverket ogillade beslutet och fortsatte därför på den ursprungliga kedjan där “rånet” är intakt: Ethereum Classic. Det är viktigt att komma ihåg att det inte går att skicka vanliga ethers (ETH) till Ethereum Classic-kedjan eller vice-versa.