1 ETH = --- SEK

Världens dyraste NFT såld för 69 miljoner dollar

NFTs, digitalt signerade verk som lever på blockkedjan, har börjat utmana konstvärlden på riktigt – åtminstone när det gäller pris.

Den 11 mars såldes konstverket ”Everydays: The First 5000 days” som en NFT till ett rekordpris på 42 329 ETH (motsvarande 69 miljoner dollar).

Konstnären Mike Winkelmann, som går under artistnamnet ”Beeple”, har jobbat på verket i 13 år genom att varje dag skapa någon typ av grafik och sedan samla ihop det hela till ett collage.

Mike Winkelmann, a.k.a. "Beeple" Mike Winkelmann, a.k.a. “Beeple”

Beeple säger i en intervju att han ser det faktum att det nu går att äga digital konst som nästa stora kapitel i konstens historia. Otroligt nog gör den senaste försäljningen också Beeples konstverk till det tredje dyraste som någonsin sålts av en levande konstnär!

Köparen av verket, Vignesh Sundaresan, är grundare till kryptofondbolaget MetaPurse, och har länge varit en stor NFT-entusiast. Han erkänner dock själv att han tror att NFT-industrin befinner sig i lite av en bubbla just nu.

Sedan början av året har det varit en guldrusch kring NFTs, både för digitala artister och investerare som tror sig kunna tjäna en snabb hacka. Kändisar som Grimes och Logan Paul har sålt NFTs för miljontals dollar, och även andra internetfenomen som ”Nyan Cat”, ”Overly Attached Girlfriend”, och ”Trollface” har sålts som originalverk för hissnande summor.

Vill du veta mer om NFTs kan du kolla in Konsensuspoddens avsnitt nedan där vi diskuterar hur teknik och psykologi driver industrin: