1 ETH = --- SEK

London Upgrade klar för lansering - det här kan du förvänta dig

Den här veckan släpps en av Ethereums största uppgraderingar hittills efter flera års utveckling – nämligen den berömda “London Upgrade” hard-forken.

London Upgrade innehåller en rad förbättringar för Ethereum-nätverket, och kan ses som ett steg på vägen till den stora lanseringen av Ethereum 2.0, som troligtvis kommer senare i år. Förhoppningen är att Ethereum-transaktioner kommer bli både billigare och snabbare, bl.a. genom dynamiska blockstorlekar.

Uppgraderingen planeras att släppas vid block 12 965 000, vilket borde vara någon gång på torsdag den 5e augusti.

En av de förändringar som användare ser fram emot mest är den så kallade EIP 1559 som modifierar Ethereums avgiftsmodell. De avgifter som idag betalas direkt till miners för att de ska inkludera din transaktion i ett block kommer nu att delas upp i två – en “base fee” som bränns, och en “tip” som går till miners. Eftersom det nu kommer finnas en mekanism som bränner ether varje gång nätverket används har flera börjat misstänka att Ethereums inflationstakt kan komma att bli negativ (med andra ord blir det deflation istället för inflation), och att priset på Ether kommer att gå upp som ett resultat av detta.

Det har även skapats en meme där Ethereum-entusiaster menar att om Bitcoins fasta antal coins (och dess skydd mot inflation) gör det till “sound money” så gör EIP 1559 (och dess kommande deflation) Ethereum till “ultra-sound money”.

Förutom EIP 1559 kommer även EIP 3554, som skjuter upp Ethereum “difficulty bomb” till den 1a december i år. Förhoppningen är att man kommer vara redo med migrationen till Proof-of-Stake innan den träder i kraft.

Uppgraderingen har redan aktiverats på testnets som Ropsten och Goerli, och de stora plånbokstjänsterna som MetaMask säger sig vara helt redo för de ändringar som kommer.