1 ETH = --- SEK

Arbitrum växer kraftigt

Du kanske har märkt att Ethereums transaktionsavgifter är ganska höga just nu? I skrivande stund kostar en vanlig transaktion ungefär 10 dollar, och vill man interagera med smarta kontrakt är det ofta betydligt mer.

Medan vi väntar på lösningar som sharding på protokollnivå, finns det redan nu ett antal olika Layer 2 lösningar. Ett av de mest lovande är Arbitrum, en s.k. “Optimistic Rollup”, som nu är live på Ethereums mainnet!

En transaktion på Arbitrum-nätverket kostar i skrivande stund bara 3 dollar (alltså ~70% billigare). Flera DeFi-plattformar har redan börjat porta deras appar till det nya nätverket (bland annat Uniswap och Chainlink), och stora företag som Reddit har tidigare meddelat att de tittar på Arbitrum för deras kommande blockkedjebaserade poängsystem.

Hela listan med DAppar som stödjer Arbitrum finns här.

UniSwap på Arbitrum

Till skillnad från andra L2-lösningar som exempelvis Polygon kräver inte Arbitrum att man använder någon egendesignad token, utan allt görs i ETH. Detta har tagits emot väl av Ethereum-communityt, och redan nu har över 1 miljard dollar i ETH skickats över till det nya nätverket.

Arbitrums tillväxt

För att föra över dina ETH från mainnet till Arbitrum använder du Arbitrum Bridge. Viktigt att komma ihåg är att tjänsten fortfarande anses vara i beta-stadie, så du bör inte föra över mer än du är villig att förlora!

Du kan följa Arbitrums tillväxt på L2Beat och se den genomsnittliga kostnaden per transaktion på L2Fees.info.