1 ETH = --- SEK

Hur du registrerar ett ENS-domän

ENS (“Ethereum Name System”) är som ett decentraliserat DNS-system, där du registrerar domännamn för dina Ethereum-adresser.

Tanken är att det här ska göra Ethereum betydligt mer användarvänligt eftersom du kan säga saker som:

“Skicka ether till mig på tristanedwards.eth”

istället för:

“Skicka ether till mig på adressen 0xEC98Da10d757FaaFd334BB81b77B01e146c97bC3”

Ganska häftigt, eller hur? Låt oss gå igenom hur du kan registrera ett eget ENS-namn!


I den här guiden kommer vi att använda oss av MyEtherWallet som plånboksgränssnitt. Du kan logga in på MyEtherWallet med din Trezor, privata nyckel, MetaMask, eller helt enkelt genom att skapa en helt ny MyEtherWallet-plånbok och skicka några ethers till den. En förutsättning är iallafall att du redan har en liten summa ethers som du är villig att spendera.

Det första du behöver göra är att se om din ENS-domän är tillgängligt! Klicka på fliken som heter “ENS” i MyEtherWallet:

ENS i MyEtherWallet

…och sök sedan efter ditt domän. I vårt fall vill vi registrera ethersweden.eth, men du måste såklart skriva in något annat:

Tillgängligt ENS-namn

Med lite tur är ditt namn inte upptaget av någon annan, och vi kan gå vidare till registreringsprocessen! Lås upp din wallet så kommer du till budsidan:

Budgvining på ENS

ENS budgivningsprocess kan vid första anblick verka lite komplicerad, så vi bryter ner det hela steg för steg:

  1. När ett första bud läggs på ett domän påbörjas en budgivningsprocess (“bidding period”) som pågår i 3 dagar.
  2. Under dessa 3 dagar kan andra användare lägga sina egna bud på domänet. Man kan inte se varandras bud under denna process.
  3. Efter 3 dagar börjar en s.k. “reveal period”. Under denna 2-dagarsperiod avslöjar alla användare sina bud. Det är väldigt viktigt att man är med i detta om man har budat på ett namn, annars förlorar man de ether som man budade!
  4. Efter 2 dagar ska alla ha avslöjat sina bud, och domänet går till adressen som budade högst. En intressant detalj är att det är antalet i ethers i det näst-högsta budet som blir upplåsta. Om jag budar 5 ether och någon annan budar 3 ether är det alltså jag som vinner, men jag behöver bara låsa upp 3 ether.

Om vi går tillbaka till hemsidan ser vi alltså att vi behöver fylla i “bid amount” (det vi är villiga att buda) och en “bid mask” (ett högre belopp som skickas med så att andra användare inte kan se hur mycket du budat. Du får tillbaka detta belopp under “reveal period”).

I mitt fall kommer jag att sätta bid amount till 1 ether och bid mask till 2 ether, men du kan såklart välja något mycket lägre (eller högre).

Godkänn budgivningen

Det viktiga att hålla koll på här är “Reveal Date”. Det är vid detta datum som du måste avslöja ditt bud. Om vi inte gör det kommer vi som sagt förlora de 2 ether som vi skickar in till kontraktet, så jag rekommenderar att du lägger in datumet i din kalender.

För att kunna delta i reveal-processen måste du även kopiera den textsträng som du ser i slutet:

Den hemliga textsnutten

Efter att du har kontrollerat att allt ser bra ut, och du har en kopia av din textsträng på ett säkert ställe, kan du klicka på “Yes, I am sure! Make transaction” och signerar transaktionen. Efter detta är det bara att vänta i 3 dagar tills “reveal period” börjar.

När 3 dagar har gått går du tillbaka till MyEtherWallets “ENS”-tabb, och skriver in samma domännamn igen:

Reveal period

Nu kan du se vad det högsta avslöjade budet är hittills. I vårt fall verkar ingen annan ha avslöjat något bud än, så det högsta är fortfarande 0 eth.

Vi scrollar ner och klistrar in textsträngen som vi sparade tidigare och klickar på “Reveal your Bid”:

Klistra in textsträngen

Återigen godkänner vi transaktionen, och nu behöver vi bara vänta 2 dagar till för att låta andra budgivare (om det nu finns några) avslöja deras bud.

Efter 2 dagar kommer vi tillbaka en sista gång, matar in samma domän igen, och den här gången borde vi se följande information om att domänet är upptaget:

Domännamn taget

Förhoppningsvis är det din adress som visas i “Highest Bigger”-fältet. Isåfall – grattis, du vann budgivningen!

Som du ser är “Owner”-fältet dock inte satt än, så du måste göra en sista transaktion för att bekräfta att det är du som är den högsta budgivaren genom att trycka på “Finalize xxx.eth”:

Bekräfta domännamn

Nu är du en stolt ägare till ditt alldeles egna ENS-namn! I en kommande artikel kommer vi gå igenom hur du sätter upp domännamnet så att det pekar mot en av dina Ethereum-adresser.